‘Gestolde Tranen’, ter herinnering aan de krijgsgevangenen van Fukuka-2 (1942-1945 geschreven door laurens van Aggelen.

Te bestellen op we publishing

Fukuoka-2 was één van de grootste krijgsgevangenkampen in Japan gedurende de periode 1942-1945. Op het hoogtepunt werden er ongeveer 1500 geallieerde krijgsgevangenen vastgehouden, de meesten van hen waren Nederlands, Brits, Amerikaans of Australisch.

In ‘Gestolde tranen’ het verhaal over de honderden Nederlanders die hier jarenlang werden gedwongen tot dwangarbeid onder de meest zware en mensonterende omstandigheden. Het verhaal over de bevrijding na het vallen van de atoombom op Nagasaki op 9 augustus 1945. Onder de nabestaanden en latere generaties eisen de gevolgen daarvan nog steeds hun tol.

Ter herinnering aan allen die in het kamp gevangen werden gehouden werd op 13 september 2015 een monument onthuld. Wat de totstandkoming van dit monument zo bijzonder maakt is dat het er gekomen is op initiatief van Japanse burgers en daarmee kan worden gezien als een gebaar van verzoening die voor alle nog levende betrokkenen en de generaties na hen van grote betekenis is.

boek

4 gedachten over “Boek aankondiging, Gestolde Tranen”

 1. Wat ik heel bijzonder vind is dat er altijd over Fukuka-2 wordt gesproken terwijl er ook andere kampen zijn geweest waar de gruwelijkheden zeker niet veel minder zijn geweest. Voor de gevangenen die in de andere kampen hebben gezeten lijkt het wel of zij het “beter” hebben gehad.
  Er is te weinig aandacht gegeven voor wat de oorlog in het Oosten voor de Nederlanders/Indische Nederlanders en Molukkers heeft betekend. Zorg ervoor dat in welke publicatie dan ook over die periode de wonden niet meer open gaan voor de paar levende mensen.
  Ook na de oorlog zijn veel van deze mensen in de steek gelaten.
  Dit is niet negatief maar helaas de werkelijkheid.

 2. U merkt terecht op dat veel aandacht wordt geschonken aan het kamp Fukuoka-2 . De reden hiervoor is een heel duidelijke. Door bezoekers aan de oude campsite in Nagasaki is in het verleden opgemerkt dat niets ter plekke herinnert aan Fukuoka-2. Burgers van Nagasaki hebben dit opgepakt en in 2015 op de plaats van het oude kamp een gedenkteken tot stand gebracht dat alle krijgsgevangenen van Fukuoka-2 gedenkt. Een actieve groep van nabestaanden van krijgsgevangenen van Fukuoka-2, in samenwerking met Dialoog NJI en POW Research Network Japan, is hier nauw bij betrokken geweest.

  Het is geenszins de bedoeling de suggestie te wekken dat alleen Fukuoka-2 een verschrikking is geweest. Integendeel, binnen de Dialoog NJI wordt ook aandacht besteed aan andere oud POW-kampen in Japan en aan andere vreselijke situaties waarin Nederlanders en Indische Nederlanders hebben verkeerd. Zo is in 2016 een symposium georganiseerd omtrent alle POW-kampen in Japan en is hier tijdens de 2016-conferentie ook aandacht besteed.

  U punt m.b.t. oude wonden verdient respect en aandacht. Het is zeker niet de bedoeling oude wonden open te laten gaan. Dialoog NJI probeert juist een omgeving te bieden waarbinnen rerspect voor gevoelens en begrip voor elkaars standpunten voorop staan. We gaan er daarbij vanuit dat zwijgen over het verleden niet voor een ieder de manier is om het verleden te verwerken en te verzoenen met hetgeen gebeurd is. Wij staan als Dialoog NJI open voor suggesties om hierin zo goed mogelijk te opereren.

 3. Een andere verklaring voor het feit dat Fukuoka 2 meer bekendheid geniet is dat het een relatief groot kamp betrof met ca. 1500 krijgsgevangenen waarvan ruim de helft Nederlanders (danwel Indische Nederlanders). Er zijn daarom veel meer verhalen en literatuur voorhanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.