Op dinsdag 24 oktober is de 5de Dialoogconferentie georganiseerd bij de Nederlandse ambassade. De dag begon met een programma voor voornamelijk Japanse deelnemers. Het doel van het programma was de deelnemers te informeren over de oorlog in Nederlands-Indië, het lijden van de bevolking in Nederlands-Indië en in andere delen van Azië.

De volgende gastsprekers waren aanwezig: Ton van Zeeland (Nederlandse ambassade), Yukari Tangena-Suzuki (Dialoog Nederland-Japan-Indonesië) en Prof. Kaihei Koshio.

Gedurende de middag hebben 14 Nederlandse oorlogsofficieren (uitgenodigd door de Japanse regering) zich aangemeld en verteld over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opstelling van de middag werd gekozen zoals bij de Nederlandse conferenties, voor kleine groepen. De groepen bestonden uit twee oorlogsslachtoffers en meestal Japanse studenten (en een paar Nederlandse studenten die aan Japanse universiteiten studeerden). Het was zeer indrukwekkend, vooral door de reacties van de studenten. Ze werden echt geraakt door wat ze in sommige gevallen hoorde en werden zelfs emotioneel. Ze waren niet op de hoogte van dit deel van de geschiedenis (en ook de Nederlandse studenten) en realiseerden dat trauma’s zelfs na 70 jaar niet verdwijnen en de levens van de betrokkenen en in veel gevallen ook hun nakomelingen beïnvloeden.

We hadden de kans om een beetje te vertellen over de educatieve activiteiten waar onze Stichting Dialoog NJI aan betrokken is en gaf een zeer positieve reactie.

De conferentie was erg succesvol, het formaat dat gekozen werd voor deze conferentie zal ook worden gebruikt voor toekomstige cursussen.

Hieronder een aantal foto’s van de conferentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.